Wanneer kunt u een huurrecht advocaat inschakelen?
Een huurrecht advocaat zal altijd kijken of uw overeenkomst daadwerkelijk een huurovereenkomst is of niet. In artikel 201 titel 4 van boek 7 Burgerlijk Wetboek worden drie voorwaarden genoemd die bepalen of een overeenkomst ook een huurovereenkomst is.
Er is sprake van een huurovereenkomst wanneer:
- In de overeenkomst is overeengekomen dat de verhuurder een zaak, of een gedeelte daarvan, aan de huurder in gebruik verstrekt en de huurder daarvoor verplicht is tot een tegenprestatie.
- De huur kan ook betrekking hebben op een vermogensrecht.
- De overeenkomst geen pachtovereenkomst is. De pachtovereenkomst wordt niet als huur aangemerkt.
Voldoet de overeenkomst aan deze voorwaarden, dan is het huurrecht van toepassing en kan de huurrecht advocaat voor u aan de slag.
Op welke momenten kunnen wij u bijstaan?
Huurrecht advocaten worden vaak pas ingeschakeld wanneer er hoog oplopende conflicten zijn ontstaan tussen de huurder en de verhuurder. Conflicten die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden wanneer er op een eerder tijdstip juridisch advies was gevraagd.
De huurecht advocaat kan u in de volgende gevallen van dienst zijn:
1. Vooraf aan het tekenen van uw huurovereenkomst
In uw enthousiasme om in uw nieuwe pand aan de slag te gaan, wordt het huurcontract maar al te graag getekend. Het is echter verstandig om uw nieuwe huurcontract voorafgaande aan het tekenen, eerst door een huurrecht advocaat door te laten lezen.
Daarmee voorkomt u vervelende verrassingen achteraf.
2. Bij adviesvragen
Tijdens de loop van het huurcontract kunnen er situaties ontstaan waarbij u niet zeker weet wat uw rechten en verplichtingen zijn. Met een advies van de advocaat weet u precies waar u staat.
3. Bij hoog oplopende conflicten tussen de huurder en de verhuurder
Wanneer de spanningen tussen de huurder en de verhuurder hevig oplopen, kunnen partijen de hulp inroepen van de huurecht advocaat om de situatie niet verder te laten escaleren.
4. Wanneer u voor de kantonrechter uw zaak moet bepleiten
Wanneer partijen er samen niet uitkomen is een stap naar de kantonrechter onvermijdelijk. Met een huurrecht advocaat aan uw zijde staat u dan een stuk sterker.
Rechtsgebieden van Huurrecht Advocaat Rotterdam
Het huurrecht met betrekking op het huren van onroerend goed, is onder te verdelen in huurrecht met betrekking tot bedrijfsruimtes en en die voor huurwoningen.
Voor de bedrijfsruimtes geldt een heel ander huurrecht regime dan bij huurwoningen.
Bedrijfsruimtes
Bij het huren van bedrijfsruimtes wordt er een onderscheid gemaakt tussen middenstandsbedrijfsruimtes, die vallen onder artikel 290 van het Burgerlijk Wetboek, en bedrijfsruimtes die onder het regime vanĀ artikel 230a BW vallen. Deze worden vaak aangeduid als kantoorruimtes.
Kantoorruimtes is echter wat kort door de bocht omdat bedrijfsruimtes zoals fabrieken, bioscopen en praktijkruimtes ook onder artikel 230a vallen.
Het verschil tussen een 290 bedrijfsruimte en een 230a bedrijfsruimte komt vooral tot uiting in de mate van huurrecht bescherming van de verhuurder. Onder artikel 290 is die namelijk een stuk beter dan onder 230a.
Huurwoningen
In het huurrecht worden huurders van huurwoningen bijzonder goed beschermd. Dat wil echter niet zeggen dat verhuurders alleen maar huur mogen ontvangen en moeten zorgen voor deugdelijk onderhoud en daarna hun mond moeten houden.
Huurders hebben zich te gedragen zoals een goede huurder betaamt.
Wanneer dat in de ogen van de verhuurder niet zo is, dan heeft de verhuurder verschillende rechtsmiddelen tot zijn beschikking om in te kunnen grijpen.