Wanneer is er sprake van een huurovereenkomst?
Voordat u een huurrecht advocaat in Rotterdam gaat raadplegen is het goed om eerst te weten of er in uw geval wel sprake is van huurovereenkomst. Is dat niet het geval dan is het huurrecht niet van toepassing.
Het huurrecht is wel van toepassing wanneer de door partijen gesloten overeenkomst een huurovereenkomst is.
In het Burgerlijk Wetboek wordt in lid 1 van artikel 201 Burgerlijk Wetboek een huurovereenkomst als volgt omschreven:
‘Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.’
Nu is dat echte juristen taal, maar wat u moet onthouden is dat er sprake is van een huurovereenkomst wanneer er aan drie voorwaarden is voldaan.
3 kenmerken van een huurovereenkomst
1. De verhuurder verbindt zich om aan de huurder een zaak beschikbaar te stellen voor gebruik.
2. De huurder moet een tegenprestatie leveren. Het betalen van de huur. Dat kan in geld maar ook in natura.
Aan iemand iets uitlenen of in bruikleen geven zonder tegenprestatie valt dus niet onder de regels van het huurrecht.
3. Wanneer de overeenkomst aangemerkt kan worden als een overeenkomst tot pand dan is er geen sprake van een huurovereenkomst. De overeenkomst valt dan onder het pandrecht waar andere regels voor gelden dan in het huurrecht.
De zaak in de wet
Wanneer hier gesproken wordt over een zaak dan praten we niet over uw bedrijf, zoals in de zin ‘ik ga naar de zaak’, maar de juridische betekenis van een zaak.
In artikel 2 van boek 3 Burgerlijk Wetboek wordt een zaak omschreven als voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten. Dat kunnen zowel roerende zaken als onroerende zaken zijn.
In normaal taalgebruik is de zaak het te huren object. Dat kan bijvoorbeeld een winkelpand zijn of een kantoor. Maar ook een fiets of een drilboor.
In lid 2 van artikel 201 Burgerlijk Wetboek wordt bepaald dat het huurrecht ook van toepassing kan zijn op vermogensrechten.
De huurovereenkomst in vermomming
Wanneer een overeenkomst voldoet aan bovenstaande voorwaarden dan is het onherroepelijk een huurovereenkomst en is het huurrecht van toepassing.
Het maakt daarbij niet uit of er in een contract gesproken wordt over een pachtovereenkomst of een exploitatie overeenkomst.
Nogmaals, als aan de drie voorwaarden die in de wet gesteld worden aan een huurovereenkomst is voldaan, dan is het huurrecht van toepassing op de overeenkomst.
Welke andere naam of titel er in de overeenkomst ook wordt gebruikt.
Het kan ook nog zo zijn dat er geen enkele intentie van beide partijen is geweest om een huurcontract af te sluiten. Maar wanneer er handelingen hebben plaats gevonden die wel onder artikel 201 te plaatsen zijn, dan is er toch een huurovereenkomst tot stand gekomen. Ook als die niet op papier is gezet.
Dat is in Rotterdam zo en dat is in heel Nederland zo. Daar doet geen enkele huurrecht advocaat iets aan af.
Wanneer uw overeenkomst door de wet en jurisprudentie wordt aangemerkt als een huurovereenkomst, dan kunt u bij problemen of voor advies het beste terecht bij een in het huurrecht gespecialiseerde advocaat.